Zezwolenie na pobyt stały w Republice Czeskiej

Zezwolenie na pobyt stały w Republice Czeskiej

 Obywatel Polski może ubiegać się o zezwolenie na pobyt stały: 

A)   Po upływie 5 lat nieprzerwanego pobytu na terytorium Republiki Czeskiej.

Wniosek o pobyt stały można składać do Ministerstawa Spraw Wewnętrznych Republiki Czeskiej. Biorąc pod uwagę ewentualnych kolejne osobiste kontakty z urzędem,najbardziej odpowieni urząd to urząd właściwy dla miejsca zamieszkania rejestrowanego. Wniosek powinien być złożony osobiscie.

Do wypełnionego na odpowiednim formularzu wniosku trzeba dołożyć dokumenty wymienione poniżej. Zawsze trzeba przedstawić oryginały lub uwierzytelnione kopie dokumentów. Wszystkie nadesłane dokumenty (z wyjątkiem paszportu) muszą być napisane w języku czeskim, lub urzędowo przetłumaczone na język czeski. 

Potrzebne dokumenty: 

  •    Paszport / dokument tożsamości ( należy przedłożyć oryginał dokumentu )
  •     Dokument potwierdzający spełnienie warunków 5 lat nieprzerwanego pobytu
  •     Zdjęcia: 2 szt.
  •     Potwierdzenie zakwaterowania 


Dokumenty dopełniające wniosek o pobyt stały nie mogą być starsze niż 180 dni, z wyjątkiem paszportu, aktu urodzenia, aktu małżeństwa i fotografie cudzoziemca, jeżeli odpowiada reczywistości.

 

 

B) po upływie 2 lat nieprzerwanego pobytu na teritorium Republiki Czeskiej – jako członek rodziny

 

O Zbigniew Mrózek

doradca podatkowy na terenie Republiki Czeskiej. Od roku 1995 jest członkiem Izby Doradców Podatkowych Republiki Czeskiej, zapisany pod numerem 1681. Prowadzi biuro księgowe, które specjalizuje się w kompleksowej obsłudze polskich klientów. www.business-czechy.pl
Ten wpis został opublikowany w kategorii Wymagania prawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *