Warunki prowadzenia usług gastronomicznych na terenie Czech

Do prowadzenia usług gastronomicznych na terenie Republiki Czeskiej trzeba spełnić specjalne wymagania. Należą tutaj czynności związane z gotowaniem i sprzedażą pokarmów i napojów, które są bezpośrednio spożywane w miejscu prowadzenia działalności, gdzie były sprzedane. Ta czynność może być prowadzona osobno lub wspólnie z usługami mieszkaniowymi. Należy tutaj również sprzedaż z automatów oraz wypożyczanie gazet, gier deskowych itp.

Do wymagań specjalnych należą:

  • a) zakończona szkoła zawodowa w tym kierunku, albo
  • b) wykształcenie z maturą w tym kierunku, albo
  • c) wykształcenie wyższe w tym kierunku, albo
  • d) przyznanie specjalnych przekwalifikowań organem określonym w ustawie o przyznaniu specjalnych przekwalifikowań (zákon o uznání odborných kvalifikací)

O Zbigniew Mrózek

doradca podatkowy na terenie Republiki Czeskiej. Od roku 1995 jest członkiem Izby Doradców Podatkowych Republiki Czeskiej, zapisany pod numerem 1681. Prowadzi biuro księgowe, które specjalizuje się w kompleksowej obsłudze polskich klientów. www.business-czechy.pl
Ten wpis został opublikowany w kategorii Prawo handlowe, Wymagania prawne. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *